Programma

Artxficial presentaties

Artxficial presentaties is een bijeenkomst waarin drie eigenzinnige mensen vertellen over hun visie op innovatie: Anna, Maarten en Louise. 

Lang leve het reptielenbrein!

Anna Garghetti:

Ik geloof dat A.I. de deuren van de verbeelding gaat openen. Vergelijk je het met analoge of digitale kunstvormen, waarbij de fantasie van de maker de vrijheid kreeg, dan zetten we nu de kracht van A.I. om het onbereikbare en ondenkbare te genereren. Het risico is dat we te lui worden om zelf na te denken. Waar onze creativiteit geen grenzen kent, riskeren we alles voor nullen en enen.
‘De droom van de rede brengt monsters voort’ is een beroemd citaat van de Spaanse schilder Goya. Laten we beginnen met leren dromen voordat we gaan slapen.

Over Anna:
Anna is geboren in Milaan, en woont al meer dan 25 jaar in Nederland. Ze is geïnteresseerd in vragen omdat antwoorden makkelijk te geven zijn, en deelt haar huis met 2 katten.

Waarom bullshit viraal gaat en de waarheid wel wat hulp kan gebruiken.

Maarten Schenk:

Hoe komt het toch dat onzin, nepnieuws en loze geruchten pijlsnel heel het Internet doorkruisen terwijl de waarheid tergend langzaam achterop hinkt?  En wie bedenkt al die nonsens, en waarom?  En zouden we er iets aan kunnen doen?  Ik probeer aan de hand van een aantal voorbeelden een antwoord te geven op deze vragen, met aan het einde een uitdaging en oproep aan het publiek.

Over Maarten:
Vlaming Maarten Schenk (47) is mede-oprichter van de Amerikaanse fact checking website Lead Stories die o.a. werk doet voor Meta (Facebook & Instagram) en ByteDance (TikTok).  Hij is ook de uitvinder van Trendolizer, een tool die door fact checkers wordt gebruikt om te kijken wat op dit moment viraal gaat op Internet.  In 2022 schreef hij het boek “De Fake News Files” over zijn belevenissen als fact checker.

De drijfveren van duurzame innovatie en jezelf.

Louise de Laat:

Hoe bouw je een duurzame auto, die de auto industrie nationaal en internationaal inspireert te verduurzamen? 35 studenten die nog nooit van te voren een auto hebben gebouwd hebben dit mogelijk kunnen maken binnen het studenten team TU/ecomotive. In minder dan één jaar tijd hebben we ’s werelds innovatiefste auto genaamd ZEM ontwikkelend, dat CO2 opvangt tijdens het rijden. In deze talk is de auto de drager van een prachtig verhaal over passie, innovatie en veel vastberadenheid.

Over Louise:
Naast haar studie Industrieel Design aan de Technische Universiteit van Eindhoven, maakt Louise de Laat deel uit van het studententeam TU/ecomotive. Als drieëntwintigjarige teamleidster ontwikkelde zij samen met haar team ZEM, dat staat voor “Zero Emission Mobiliteit”. Het team wilde bewijzen dat tijd, geld en ervaring geen excuus zijn voor de vertraging van verduurzaming.

GRATIS EVENEMENT:
Omdat AI ons allemaal raakt, en om inclusiviteit te bevorderen, is ervoor gekozen dit evenement gratis toegankelijk te maken. Maar ‘koop’ wel een kaartje (voor €0,00), want alleen met een kaartje kom je binnen, en reken maar dat dit event uitverkocht raakt. 

Zaterdag 2 september 14:00 uur